Во денешното дигитално време, каде технологијата игра интегрална улога во нашиот секојдневен живот, разбирањето на основите на сајбер безбедноста е поважно од кога било. Без разлика дали го користите вашиот паметен телефон за да останете поврзани со најблиските или пристапувате до онлајн услуги за работа или одмор, од клучно значење е да бидете свесни за потенцијалните сајбер закани и да знаете како да се заштитите.

Сајбер-безбедноста ги опфаќа практиките, технологиите и процесите дизајнирани да ги заштитат електронските податоци и системи од неовластен пристап, сајбер напади и други малициозни активности.

Од разбирање на вообичаените сајбер закани до усвојување на најдобри практики за заштита на вашите уреди и лични информации, имаме за цел да ве информираме за алатки потребни за да останете безбедни на интернет.

Запомнете, сајбер безбедноста е одговорност на сите. Преземајќи проактивни чекори за подобрување на свеста за вашата дигитална безбедност и имплементирање на препорачаните мерки на претпазливост, вие не само што се заштитувате себеси туку придонесувате и за градење побезбедна, поотпорна дигитална заедница за сите жители на Могила.

Што претставува сајбер безбедност?

Сајбер безбедноста, исто така наречена компјутерска безбедност или ИТ безбедност, е за заштита на нашите уреди и податоци од штета. Замислете како да изградите тврдина околу вашиот замок (податоци) за да спречите напаѓачи (хакери).

Сајбер безбедноста е практика на заштита на дигиталните системи, мрежи и податоци од неовластен пристап, сајбер напади и прекршување на податоците. Во денешниот меѓусебно поврзан свет, каде што поединците во голема мера се потпираат на дигитални уреди и онлајн услуги за комуникација, забава и бизнис, сајбер безбедноста стана главен фактор во општеството. Опфаќа широк опсег на технологии, процеси и практики насочени кон заштита на лични информации, финансиски средства и чувствителни податоци од сајбер закани како што се малициозен софтвер, фишинг, откуп и кражба на идентитет.

Во продолжение ќе ве информираме за главните фактори за сајбер безбедност:

Безбедноста на лозинките е основен аспект на сајбер безбедноста, бидејќи лозинките служат како прва линија на одбрана од неовластен пристап до онлајн сметки и до чувствителни информации. Создавањето силни лозинки вклучува користење на комбинација од големи и мали букви, бројки и специјални знаци за да се отежнат погодувањето или пробивањето. Дополнително, важно е да избегнувате користење на лесно погодни информации како што се родендени, имиња на домашни миленици или вообичаени фрази. Управувачите со лозинки се алатки кои помагаат во генерирање, складирање и безбедно управување со сложени лозинки, намалувајќи го ризикот од безбедносни инциденти поврзани со лозинка. Двофакторната автентикација додава дополнителен слој на безбедност со тоа што бара од корисниците да обезбедат секундарна форма на верификација, како што е код испратен до нивниот мобилен уред, покрај нивната лозинка.

Фишинг е вид на сајбер напад каде напаѓачите користат измамнички е-пошта, веб-локации или пораки за да ги измамат поединците да обелоденат лични информации, како што се кориснички имиња, лозинки и броеви на кредитни картички, или кликнување на злонамерни врски или прилози. Фишинг-мејловите често се маскираат како легитимни комуникации од доверливи субјекти, како што се банки, платформи за социјални медиуми или владини агенции, и обично користат тактики на социјален инженеринг за да создадат чувство на итност или страв за да ги поттикнат примателите да преземат акција. Вообичаени знаци на е-пораки за фишинг вклучуваат погрешно напишани URL-адреси, генерички честитки, барања за чувствителни информации и итен јазик.

Препорака: Не одговарајте на сомнителна е-пошта, не следете ги линковите од сомнителна е-пошта или пораки и не отворајте прилози! Не кликнувајте на линкот, туку внесете ја адресата во вашиот прелистувач! Не одговарајте на пораки каде што некој бара од вас да му испратите банкарски пин, лозинки, копии од вашата лична карта или други доверливи лични податоци! Не пополнувајте обрасци со вашите лични податоци на сомнителни и непроверени веб страници!

Социјалниот инженеринг е тактика што ја користат сајбер-криминалците за да манипулираат со поединци да обелоденат доверливи информации, да вршат конкретни активности или да ги заобиколат безбедносните мерки преку психолошка манипулација и убедување. Напаѓачите често ги искористуваат човечките емоции, доверба и авторитет за да ги измамат своите цели и да добијат пристап до чувствителни информации или системи. Вообичаените техники за социјално инженерство вклучуваат изговори, каде напаѓачите создаваат фабрикувано сценарио за да ги измамат поединците да обелоденат информации или да извршуваат задачи. Важно е да бидете претпазливи во врска со споделувањето лични информации на интернет, да го потврдите идентитетот на лицето или организацијата секогаш бидете скептични во однос на барања за доверливи информации или помош.

Практиките за безбедно прелистување се од суштинско значење за заштита од закани преку интернет, како што се инфекции со малициозен софтвер, фишинг измами  и кражба на идентитет. Безбедните веб-локации користат HTTPS (пр. https://www.vlada.mk) шифрирање за да ги заштитат податоците што се пренесуваат помеѓу прелистувачот на корисникот и серверот на веб-локацијата, осигурувајќи дека чувствителните информации се шифрирани и безбедни. Корисниците треба да ја бараат иконата за катанец и „https://“ во URL-то за да потврдат дека веб-локацијата е безбедна пред да внесат какви било лични или финансиски информации. Важно е да се избегне кликнување на сомнителни врски или преземање датотеки од недоверливи извори, бидејќи тие може да содржат малициозен софтвер или да доведат до фишинг-страници дизајнирани да украдат лични информации или ингеренции. Користењето реномиран софтвер за безбедност на интернет може да помогне во откривање и блокирање на малициозни веб-локации и закани во реално време, обезбедувајќи дополнителен слој на заштита од онлајн закани.

Софтверските ажурирања се од суштинско значење за одржување на безбедноста и интегритетот на дигиталните системи (компјутери, таблети, смартфони) и апликации со решавање на познатите пропусти и слабости кои би можеле да бидат искористени од сајбер напаѓачите. Програмерите редовно објавуваат ажурирања за да ги поправат безбедносните недостатоци откриени преку истражување, тестирање или извештаи од безбедносни истражувачи или корисници. Овозможувањето автоматско ажурирање осигурува дека уредите и апликациите се редовно закрпени со најновите безбедносни ажурирања, намалувајќи го ризикот од експлоатација од сајбер-криминалците. Навременото примена на ажурирања и помага во заштитата од познати пропусти и го минимизира ризикот инфекции со малициозен софтвер.

Заштитата на личните уреди, како што се компјутери, паметни телефони и таблети, е од суштинско значење за заштита од сајбер закани и за заштита на личните информации, финансиските средства и чувствителните податоци. Антивирусниот софтвер помага во откривање и отстранување на инфекции со малициозен софтвер од уредите, обезбедувајќи дополнителен слој на одбрана од вируси и други видови на малициозен софтвер. Заштитните ѕидови (firewalls) го следат и контролираат дојдовниот и појдовниот мрежен сообраќај, спречувајќи неовластен пристап до уредите и податоците со блокирање на сомнителни врски и злонамерни активности. Шифрирањето на чувствителните податоци складирани на уредите ги штити од неовластен пристап, особено во случај на загуба или кражба, со конвертирање во нечитлив формат што може да се дешифрира само со соодветниот клуч за шифрирање кој претходно го генерирате вие.

Безбедната комуникација е од суштинско значење за заштита на доверливоста, интегритетот и автентичноста на чувствителните информации што се пренесуваат преку дигитални мрежи и платформи. Апликациите за комуникација со шифрирани пораки користат шифрирање од крај до крај (end-to-end) за да ја обезбедат комуникацијата помеѓу корисниците, осигурувајќи дека само наменетите примачи можат да пристапат до содржината. Јавните Wi-Fi мрежи често се небезбедни, што ги прави ранливи на прислушкување и напади од човек во средина од сајбер-криминалци кои сакаат да пресретнат чувствителни информации што се пренесуваат преку мрежата. За да се намали ризикот од пресретнување и неовластен пристап, избегнувајте да пренесувате чувствителни информации, како што се лозинки или финансиски податоци, преку јавни Wi-Fi конекции и наместо тоа да користат виртуелни приватни мрежи (VPN) или други технологии за шифрирање за да се воспостават безбедни врски. Шифрирањето на е-пошта со помош на протоколи како што се PGP (Pretty Good Privacy) или S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) ја штити доверливоста и интегритетот на е-поштата со шифрирање на содржината на пораката и прилозите, спречувајќи неовластен пристап или манипулации од трети страни.

Безбедноста на купувањето преку интернет е од суштинско значење за заштита од измама, кражба на идентитет и финансиска загуба при купување преку интернет. Безбедните начини на плаќање, како што се кредитни картички со заштита од измама, портали за плаќање или дигитални паричници, нудат дополнителна безбедност со шифрирање на информациите за плаќање и обезбедување на регрес за неовластени трансакции или спорови. Потврдувањето на легитимноста на веб-локациите пред купувањето помага да се осигури дека онлајн трговците на мало се угледни и доверливи, намалувајќи го ризикот да станете жртва на лажни онлајн продавници или измами. Потрошувачите треба да бараат HTTPS шифрирање, да читаат прегледи од други клиенти и да ги потврдат информациите за контакт, како физичка адреса или телефонски број, пред да внесат какви било лични или финансиски информации. Дополнително, избегнувањето кликнување на сомнителни реклами или скокачки прозорци и претпазливост при споделување финансиски информации на интернет го намалува ризикот да станете жртва на измама за купување преку интернет, измами со фишинг или кражба на идентитет.

Безбедноста на децата на интернет е критична грижа за родителите, воспитувачите и старателите, бидејќи децата се повеќе се изложени на дигитални уреди, онлајн содржини и платформи за социјални медиуми уште од мали нозе. Следењето на онлајн активностите на децата и нивното едуцирање за практиките за безбедност на интернет помага да се заштитат од онлајн предатори, сајбер-малтретирање и несоодветна содржина. Родителите треба да воспостават јасни правила и упатства за користење на интернет, вклучувајќи временски ограничувања, соодветни веб-локации и апликации и упатства за интеракција со непознати на интернет. Алатките за родителска контрола им овозможуваат на родителите да го ограничат пристапот до несоодветни содржини, да го следат времето поминато на екранот и да ги надгледуваат активностите на интернет, обезбедувајќи им на родителите спокојство и на децата безбедно и соодветно на возраста онлајн искуство. Отворената комуникација меѓу родителите и децата за ризиците и искуствата на интернет ја поттикнува довербата и им овозможува на децата да бараат помош или насоки доколку наидат на загрижувачки ситуации на интернет, како што се наиде на сајбер-малтретирање, несоодветна содржина или сомнителни поединци. Родителите треба да ги охрабруваат децата да ги споделат своите онлајн искуства и грижи отворено и без страв од осудување, обезбедувајќи поддршка и насоки за да им помогнат безбедно да се движат низ дигиталниот свет. Едукацијата на децата за практиките за безбедност на интернет, како што се избегнување споделување лични информации со странци, претпазливост при прифаќање барања за пријатели или пораки од непознати лица и барање помош од доверливи возрасни лица доколку наидат на нешто што ги прави непријатно или исплашени, им дава моќ на децата да се заштитат себеси и донесувајте информирани одлуки онлајн.

Резервната копија на податоците е од суштинско значење за заштита од загуба на податоци поради дефект на хардверот, оштетување на софтверот, инфекции со малициозен софтвер или други непредвидени настани. Редовното правење резервни копии на важни податоци гарантира дека тие може да се обноват во случај на инцидент со загуба на податоци, минимизирајќи го влијанието врз продуктивноста, финансиската загуба и личните или професионалните последици. Услугите за складирање во облак нудат практични и безбедни опции за складирање резервни копии надвор од локацијата, обезбедувајќи вишок и пристапност од кој било уред поврзан на интернет. Со поставување на податоци во облакот, корисниците можат да се погрижат нивните резервни копии да се заштитени од физичко оштетување, кражба или загуба и дека може лесно да се обноват во случај на катастрофа. Решенијата за офлајн резервни копии, како што се надворешните хард дискови, USB флеш драјвовите или уредите за складирање прикачени на мрежа (NAS), обезбедуваат дополнителен слој на заштита со тоа што резервните копии ги одржуваат физички изолирани од онлајн заканите, осигурувајќи дека критичните податоци остануваат безбедни и достапни дури и ако интернетот поврзувањето е нарушено или компромитирано.

Законите и регулативите за сајбер безбедност ја регулираат употребата, заштитата и спроведувањето на дигиталните системи, мрежи и податоци за да се обезбеди безбедност, интегритет и приватност на поединци, организации и влади. Разбирањето на правната заштита и обврските поврзани со сајбер-безбедноста им помага на поединците да се движат низ правниот пејзаж и да ги спроведуваат своите права во случај на сајбер криминал или прекршување на податоците. Законите и регулативите може да се разликуваат во зависност од јурисдикцијата и да покриваат широк опсег на теми, вклучувајќи ја приватноста на податоците, стандардите за сајбер безбедност, барањата за известување за прекршување и овластувањата за спроведување на законот. Пријавувањето на компјутерски криминал до агенциите за спроведување на законот им овозможува на властите да ги истражат и гонат прекршителите, да ги одвратат идните сајбер-криминални активности и да ги заштитат жртвите од понатамошна штета. Барањето правна помош од професионалци кои имаат познавања за законите и регулативите за сајбер-безбедност може да обезбеди насоки и поддршка во решавањето на правните прашања поврзани со инциденти со сајбер-безбедноста, како што се прекршување на податоци, кражба на идентитет или онлајн измама.

Реакцијата на инцидентот е процес на откривање, истражување и ублажување на безбедносни инциденти и прекршувања на податоците за да се минимизира нивното влијание врз поединци, организации и системи. Во случај на нарушување на безбедноста или сајбер напад, поединците треба да ги следат воспоставените процедури за одговор на инцидентот за да го задржат инцидентот, да ги зачуваат доказите и да ги вратат нормалните операции што е можно побрзо и поефикасно. Ова може да вклучи изолирање на засегнатите системи или мрежи, спроведување форензичка анализа за да се одреди обемот и сериозноста на прекршувањето и спроведување мерки за санација за да се спречи понатамошна штета или неовластен пристап. Пријавувањето безбедносни инциденти до релевантните органи, како што се агенциите за спроведување на законот, регулаторните тела или организациите специфични за индустријата, помага во координирање на напорите за одговор, споделување разузнавачки информации за закани и олеснување на истрагите. Со навремено и прецизно пријавување на безбедносни инциденти, поединците можат да придонесат за идентификација и апсење на сајбер-криминалци, враќање на украдени или компромитирани податоци и спречување на идни безбедносни прекршувања. Закрепнувањето од сајбер напади вклучува обновување на засегнатите системи и податоци од резервни копии, примена на безбедносни закрпи и ажурирања за да се спречи повторување и спроведување дополнителни безбедносни мерки за зајакнување на одбраната од идни напади. Ефективниот одговор на инцидентот бара соработка и комуникација меѓу засегнатите страни, вклучително и ИТ професионалци, безбедносни тимови, правни советници и повисоко раководство, за да се обезбеди координиран и ефективен одговор на безбедносни инциденти и прекршување на податоците. Со проактивно подготвување за безбедносни инциденти и реагирање навремено и ефективно кога ќе се случат, поединците можат да го минимизираат влијанието на сајбер нападите и да се заштитат себеси и своите организации од финансиска загуба, штета на угледот и правна одговорност.

Close Search Window